2 Mart 2013 Cumartesi

Zeytinli Ekmek


Bugünlük son ekmek tarifimi de vermek istiyorum. Zeytinli ekmek yapılışı cevizli ekmek ile birebir aynı olup sadece 2 malzemede değişiklik yapıyoruz.Ceviz yerine zeytin, cevizyağ yerine de zeytinyağı kullanıyoruz.Önceki tariflerimde örgü ekmek hariç hep kalıp kullanın diye yazdım ama ilk mayalanma sonrası hamuru yoğurduktan sonra kendiniz de şekil verip, yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanıp unlanmış tepside pişirebilirsiniz. 
 MALZEMELER

500 gr tam buğday unu
150 cc su
150 cc süt
1 paket maya  
1 yemek kaşığı bal (toz şeker ya da pekmez de olur)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı dilimlenmiş zeytin (zeytinlerin suyunu iyice sıkıp, kağıt peçete ile kuruladıktan sonra kullanınız)
10 gr tuz
YAPILIŞI
  • Su ve sütü ılıtıp, içine bal ve mayayı ekleyip karıştırın.
  • Unu, tuzu, elekten geçirin.
  •  Elenmiş un ve tuza hazırladığınız mayalı sıvı karışımı ekleyip iyice yoğurun.

  • Yoğururken zeytinyağını da ekleyin. 
  • Nemli bir bez örterek bir(kaç) saat mayalandırın.
  • İlk mayalanma süresinin sonunda dilimlenmiş zeytinleri (önemli: zeytinlerin suyunu iyice sıkın ve kağıt peçeteyle kurulayın) ekleyerek ekmek hamurunuzu tekrar yoğurun.
  • Hamurunuzu yağlanıp unlanmış kalıba koyup, ellerinizi suyla ıslatarak , ekmeğin üstüne sürün.

  • Bıçakla paralel kesikler atıp, üstüne un serpin.
  • En az yarım saat ideali 1 saat daha mayalandırın.
  •  225 dereceye kadar önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.

Soğuduktan sonra dilimleyip afiyetle yiyiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder