2 Mart 2013 Cumartesi

Cevizli Ekmek


Bu sabah çok yakın bir arkadaşıma kahvaltıya gittim. Bu nedenle akşamdan cevizli ekmek yapıp, sürpriz olsun diye de kesikler atmaktansa ekmeğe onun adını yazdım.

Tabii ekmeği keserken duygusal anlar yaşamadık değil, ama hoş bir sürpriz oldu. Her şeyin hazır alındığı ve yoğun tembellik yaşanan günümüzde sizler de sevdiklerinize bu tarz minik hoş sürprizler yapabilirsiniz.

Aşağıda malzemelerini gördüğünüz gibi genelde gramajlar hep aynı sadece bu tarifte cevizyağı ve ceviz ekliyoruz. Ceviz yağını nereden alacağız derseniz büyük marketlerde bulabilirsiniz. Aşağıya resmini ekledim

MALZEMELER

500 gr tam buğday unu
150 cc su
150 cc süt
1 paket maya  
1 yemek kaşığı bal (toz şeker ya da pekmez de olur)
2 yemek kaşığı ceviz yağı
1 avuç ceviz
10 gr tuz
 
YAPILIŞI
  • Su ve sütü ılıtıp, içine bal ve mayayı ekleyip karıştırın.
  • Unu, tuzu, elekten geçirin.





  •  Elenmiş un ve tuza hazırladığınız mayalı sıvı karışımı ekleyip iyice yoğurun.

  • Yoğururken ceviz yağını da ekleyin. 
  • Nemli bir bez örterek bir(kaç) saat mayalandırın.
  • İlk mayalanma süresinin sonunda cevizi ekleyerek ekmek hamurunuzu tekrar yoğurun.
  • Hamurunuzu yağlanıp unlanmış kalıba koyup, ellerinizi suyla ıslatarak , ekmeğin üstüne sürün.
  • Bıçakla paralel kesikler atıp, üstüne un serpin.
  • En az yarım saat ideali 1 saat daha mayalandırın.
  •  225 dereceye kadar önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra dilimleyip afiyetle yiyiniz.

5 yorum:

  1. Merhaba , ekmek yapmayı çok önemsiyorum. Diğer tariflerden daha öncelikli bulduğum için de buna yorum yazıyorum.( Şimdilik ) Tarifler için teşekkür ederim.
    Kullandığımız un özel olmalı değil mi sizin bir tercihiniz var mı ? Doğal unları en iyi marketlerde bile bulamıyoruz. iyi tarafı da bu unları henüz kurtardıklarımıza saymalıyız . :) sizin tercihiniz var mı ? Gluten sorunu olanlar için de varsa özel bir tarifiniz verebilir misiniz.Ekmek makınası kullanmıyorum.mayalanma süresi aynı mıdır ? Şimdilik sevgiler kolay gelsin.
    Leyla

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Leyla Hanım, uzun zamandır ekmeğimizi evde kendimiz yapıyoruz. Ekmek makinası ile başladık. Ancak tabanı teflon olduğu karıştırıcısı da metal olduğu için hiç hijyenik gelmedi ve kendimiz yoğurmaya başladık.
    Tarifteki bekleme sürelerine uyarsanız son derece lezzetli bir ekmeğiniz olacağına eminim :)
    Un konusuna gelince bu konuda epey araştırma yaptık. Hiç beyaz un kullanmıyoruz. Tüm hamur işlerinde, taş değirmende öğütülmüş Kırmızı tam buğday unu ya da Kavlıca tam buğday unu kullanıyoruz. Unları Kars'tan getirtiyoruz (http://www.marjinaltatlar.com). Kırmızı buğday ununun fiyatı uygun ancak Kavlıca buğdayının fiyatı biraz pahalı. Ama çok lezzetli oluyor. Acil durumlarda ise Doğalsan'ın unlarını alıyoruz. Gluten ile ilgili bir problemimiz olmadığı için hiç denemedim. Denemeyi düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  3. ekmeğe eklediğiniz cevizin çokluğu sabah kahvaltıda dikkat çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzete ulaşmak istiyorsak malzemeden kaçmamak lazım :)

      Sil
  4. merhaba ....artık evde ekmek yapmak istiyorum...tijen hanım ve sizin tarif hoşuma gitti bakalım sonucu görecegiz...esasında yengeç olarak maya bana dokunuyor..ama bunu denedikten sonra karar verecegim...

    YanıtlaSil