Temel ekmek tarifini öğrendikten sonra yapamayacağınız hiç bir ekmek yoktur. Benim haftasonu için kahvaltıda en sevdiğim ekmeklerden biri örgü ekmektir. Yumuşak olur, miss gibi kokar. Özellikle pazar sabahları erken kalkıp evde mutlaka pişirin. Hamurunu geceden yoğurup, buzdolabında yavaş mayalayabilirsiniz. Sabah bir kez yoğurup, fırında 50 derecede ikinci mayalamayı yapıp, 1 saatte evi mis gibi ekmek kokutabilirsiniz..
Örgü ekmeğin hamur bizim sandviç ekmeği hamurumuza çok benziyor. İsterseniz mini pizza yapımında da bu hamuru kullanabilirsiniz. Ceviz büyüklüğünde minik bezeler yapıp ortasını parmağınız ile oyun, oyuklara peynir, sosis, yeşil zeytin, siyah zeytin gibi damak tadınıza uygun malzemeleri koyup, üzerlerini de minik cherry domateslerin yarısı ve minik yeşil biberler ile süsleyip, yumurta sarılarını sürüp yarım saat dinlendirip, fırında pişirebilirsiniz.
MALZEMELER :
500 g un
300 ml ılık süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı pekmez
50 g tereyağ
1 yumurta sarısı
- Tereyağı ılıtın.Kesinlikle iyice eritmeyin. Hatta oda sıcaklığında ise direk kullanabilirsiniz.
- Una tuzu ekleyip, elekten geçirin.
- Ortasını havuz şeklinde açın. İçine mayalı sütü ve ılık tereyağını ekleyip hamur haline gelinceye kadar iyice yoğurun.
- Hamuru temiz bir kaba koyup, üzerini nemli bir bezle örtüp, 1 saat mayalandırın.
- Mayalanınca hamuru 3 eşit parçaya bölüp, elinizle çubuk haline getirin.
-
Bu üç çubuktan saç örgüsü yapıp, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, Isıtılmış fırında yarım saat daha mayalandırın.
- Fırını 200 dereceye ayarlayıp, 30-35 dakika pişirin.
- Biraz soğutup dilimleyerek afiyetle yiyiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder