2 Mart 2013 Cumartesi

Çıtır Börek

Basit ve hızlı börek yapmayı kim istemez? Böreğim çıtır çıtır ve lezzetli olsun diyorsanız baklava yufkası ile çıtır çıtır ve lezzetli  börekler yapabilirsiniz., Baklava yufkası açmak için artık uğraşmamıza da gerek yok. Çoğu markette baklava yufkası satılıyor. Bir paketten incecik 40 yaprak baklava yufkası çıkıyor.  İç malzemesini hepiniz kendi ağız tadınıza göre hazırlayabilirsiniz.. Ama böreklerinizi peynirli yapacaksanız lütfen sadece lor peyniri ile yapmayın. İçine 2-3 değişik peynir koyun. Börek peynirli ise benim olmazsa olmazlarım; %50'si iyi kalite peynir, kalan yarısının birazı lor olabilir ama birazı mutlaka eski kaşar, karabiber, dereotu ve maydonoztur.

Kıymalı iç hazırlayacaksanız kıymayı önden kavurup, soğanı sonra ekleyin böylece hiç yağ kullanmanıza gerek kalmaz. Maydonoz, karabiber ve ceviz eklemeyi sakın unutmayın.

Sade patatesli içi sevmem. Çok yavan olur. Eski kaşar ya da haşlanıp suyu sıkılmış ve soğanla kavrulmuş ıspanak ile karışık olmalı. Karabiberi çok seviyorum ve tüm börek içlerine çok yakışıyor.

Dediğim gibi iç malzemenizi istediğiniz gibi hazırladıktan sonra her bir baklava yufkasını enlemesine açın. Yarısına eritilmiş tereyağ sürün. Diğer yarısını tereyağı sürdüğünüz yarının üstüne kapatın.

Ortasına hazırladığınız iç harcı aşağıdaki gibi koyun. İki tarafını da üzerine kapatın.


En ucuna kadar sigara böreği gibi sarın.


 
Sardığınız börekleri hızlıca soğuk suya batırıp çıkarın. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizip, üzerlerine yumurta sarısı sürün. İsteğe bağlı olarak üzerlerini çörekotu, haşhaş ya da susamla süsleyebilirsiniz. 40 yapraktan 2 tepsi börek çıkıyor.



220 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişip Afiyetle yiyiniz.

  







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder