Pizzayı savaş zamanında İtalyan kadınlar yokluk yüzünden bir hamur üzerine buldukları malzemeleri koyarak buldukları İtalyan kökenli bir hamur işi yemeğidir diye biliyorduk ama geçen gün gazetede okudum; Dünyaca ünlü İtalyan Şef Toni Cafarelli, "Pizza ve spagetti ne İtalyan ne de Türk yemeğidir. Bu iki yemek, ilk kez Çin'de yapılarak buradan dünyaya yayılmıştır." demiş.
Başka bir söylence ise Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul`u fethettikten sonra, devam ettiği seferlerinde İtalyanların pideden esinlendikleridir.
Pizzaya ün kazandıran ise 1889’da, Napolili Pizza ustası Rafaele Esposito’nun oğlu Enrico Brandi ile birlikte İtalya Kralı 1. Umberto’ya üç değişik pizza hazırlayıp sunması olmuş. Tarihi kayıtlara göre Esposito’nun “Pietro” isimli pizza fırını, İtalya Kralı 1. Umberto’nun sarayı Palazzo di Capodimente ile komşudur. İtalya'nın genç kralı ise Pantkot Yortusu için Kraliçe Margherita ile birlikte sarayında dinlenmektedir. Kraliçeyi memnun etmek için her türlü hazırlığı yapan aşçılar bir tek pizzayı unutur. Ancak, aksilik bu ya kraliçenin canı pizza çekince, hemen Esposito’ya sipariş verilir ve üç farklı pizza hazırlaması emredilir. Esposito, oğlu Brandi ile birlikte üç farklı reçetedeki pizzaları hazırlar ve kraliçeye sunar. Bir tanesini çiroza benzer balıklarla hazırlanmıştır ve ismi “Pizza alla Marinara”dır, ikinci pizza sadece zeytinyağı ve peynirle hazırlanmıştır ve ismi “Mastunicola”dır ve son olarak üçüncü pizza domates, mozzarella peyniri ve fesleğenle süslenmiştir ve ismi de kraliçenin adına ithafen “Pizza Margherita”dır.
Kraliçe, belki pizzanın renkleri İtalya’nın renklerine uyduğu , belki de gerçekten tadını çok sevdiği için Pizza Margherita’yı çok sever. Aynı akşam, kraliçenin habercileri Esposito’ya kraliyet usta aşçısından bir teşekkür mektubu iletir ve Napoli sokakları, bu hikâye ile çalkalanmaya, herkes kraliçenin pizzasından tatmak istemeye başlar. O güne ilişkin bir başka efsane ise, Pizza Margherita ismiyle ilgili olarak, heyecandan dili tutulan Esposito’nun pizzanın gerçek ismini hatırlayamadığını ve o anda mahcup olmamak için hemen kraliçenin adını söylediğini de aktarıyor.
Anlatılanlar bir efsane olarak görülse de son derece gerçek. Öyle ki bahsi geçen teşekkür mektubu bugünkü adı “Pizzeria Brandi” olan pizza dükkânının camında sergilenmektedir. Aynı dükkânın duvarındaki bir panoda ise “Pizza Margherita yüz yıl önce burada doğdu” yazımaktadır. Günümüz gastronomi uzmanlarına göre ise fesleğen, domates ve peyniri bir arada kullanan ilk usta elbette Esposito değil. Buluşun ilk kim tarafından ve ne zaman gerçekleştirildiği tam olarak bilinemese de bu üçlünün Napolili aşçılar tarafından uzun süredir bilindiği ve bir arada kullanıldığı da bir gerçek. Uzmanlar, bir ihtimalle bu reçetenin antik pitaya kadar uzanabileceğini söylemektedir.
Pizzanın üstüne birçok malzeme konulabilir. Kaşar peyniri, sosis, domates, salam, biber, zeytin, mısır gibi ana malzeler dışında birçok değişik malzemenin konulduğu pizzalar da bulunmaktadır. Özellikle anavatanı olan İtalya'da ve ABD'de birçok pizza türü geliştirilmiştir. Dünyanın birçok yerinde pizza evlere servis edildiği için tüketimi oldukça yüksektir.
Pizzanın üzerine neler neler konulabilir?
Mozzarella Peyniri, Beyaz Peynir, Dil Peyniri, Acı Biber, Mısır, Yeşil biber, Soğan, Siyah Zeytin, Yeşil Zeytin, Mantar, Baharatlı Kıyma, Fesleğen, Ispanak, Enginar, Brokoli, Domates, Pastırma, Sosis, Salam, Dana Jambon, Sucuk, Köz Kırmızı Biber, Kekik, Sarımsak, Ton Balığı, Ançuez bunlardan bir kaçıdır.
Gelelim nasıl yapıldığına;
HAMURU
2 su (500 g) bardağı un
1/2 paket kuru maya
1 su bardağı su
tuz
1 tatlı kaşığı bal veya 1 tutam toz şeker
30 ml zeytinyağ
1 yemek kaşığı kekik
2 su bardağı un, tuz elenir. 1 bardak su, 1/2 paket maya 1 tatlı kaşığı bal karıştırılır. Maya köpürünce una ilave edilir. Hamur güzelce yoğurulur. 1 saat dinlendirildikten sonra zeytin yağı ve kekik ilave edilerek tekrar yoğurulur. 15-20 dk dinlendirilir ve açılarak yağlanmış tepsiye yayılır.
ÜST HARCI
1 kg domates (Tat domates püresini de kullanabilirsiniz 200 cc lik paketlerinden)
2 iri diş sarımsak
1 kaşık zeytinyağı
tuz
kekik
200 g dil peyniri ya da taze kaşar
3 küçük sosis
1 çay bardağı doğranmış zeytin
1 çay bardağı doğranmış mantar,
1 kırmızı kapya biber halka doğranış
1 kuru soğan halka doğranmış
isteğe bağlı sucuk, salam vb..
Domatesleri rendeleyin ya da kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Domateslere sarımsak, tuz, zeytinyağı ve kekik ekleyerek iyice suyunu çektirin. Soğutun. Eğer hazır domates püresi kullanacaksanız 200 cclik küçük paket yeterlidir. Hamurun üzerine domates püresini bir kaşık yardımıyla yayın. üzerine rendelenmiş sarımsak, tuz ve kekik serpin.
Üzerine peynirin bir kısmını serpin. Peynirin üzerine; sosis, zeytin, sucuk, mantar, biber, vb. serpip en üste kalan peyniri de koyduktan sonra 200 derece fırında 25 ile 30 dakika arasında pişirip afiyetle yiyiniz.
Pizzanız piştikten sonra üzerine acı biberli zeytinyağı ve parmesan ekleyip yerseniz çok lezzetli olur.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder