Patlıcan, musakkasından zeytinyağlısına kızartmasından turşusuna dolmasından salatasına kadar sofralarımızdan eksik olmayan bir sebzedir. Patlcan en sevdiğim sebzedir diyebilirim. Patlıcanın özellikle de sarımsaklı domates soslu kızartmasına bayılırım. Bu nedenle, beşinci tarif olarak basit Şakşuka tarifimi paylaşmak istiyorum.
Sağlıklı yaşayacağız diye epeydir yağda kızartma yapmıyor, ızgarayı tercih ediyorum. Izgara yaptığımız tüm sebzeleri ızgarada pişirmek için ince dilimliyordum. Bunu neden fırında da yapmayalım diye düşündüm ve sonuç mükemmel. Üstelik çok da pratik hiçbir yere yağ sıçratmadan ve kızartma sonrası orayı sileyim burayı sileyim derdi olmadan en önemlisi hiç yağ kullanmadan yapabiliyorsunuz.
1 kg patlıcan (isteğinize bağlı olarak daha az ya da çok kullanabilirsiniz.)
½ kg yeşil biber hangi türünü yapmak isterseniz
½ kg kırmızı kapya biber
1 kg domates (kabuğu soyulup küp şeklinde doğranmış ya da rendelenmiş)
2 diş sarımsak
Tuz
Önce sosunuzu hazırlayıp ocağa koyunuz. Domatesleri rendeleyip ya da küçük doğrayıp, tuz ve sarımsağını ekleyip suyu çekene kadar pişiriniz.
Sosunuz pişerken, patlıcanları alacalı soyup, büyüklüklerine göre ortadan ikiye ya da dörde bölüp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye doğrayınız.
Biberleri de çekirdeklerini çıkarıp istediğiniz büyüklükte 2.bir tepsiye doğrayınız. Ben hiç yağ koymuyorum isterseniz bir sprey yardımı ile patlıcan ve biberleriniz yağlayabilirsiniz.
225 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dk pişiriniz. Siz fırınınızı daha iyi bileceğiniz için kendi pişirmek dakikanızı patlıcanlar çiğ kalmayacak şekilde bildiğiniz gibi ayarlayınız.
Daha sonra sunum yapacağınız servis tabağına patlıcan ve biberleri koyup, üzerine sıcak sıcak sosunu dökünüz. Soğuyunca afiyetle yiyiniz.
3 kişi için bu kadarı fazla değil mi? biraz da bakınıp, yutkunanları düşünün :) ya da en çok beğenen ve yorum yapanlar arasında bir kişiye (BEN) elmalı törte yapın yollayın efendim :)
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilPatlıcanları bu şekilde fırına attığımda pişme süresi içinde kararıyor. Nasıl engel olabilirim. Üstelik öncesinde tuzlu suda beklettiğim halde. Bunu nasıl önleyebiiirim
YanıtlaSilHemen pisirdigim icin hic tuzlu suda bekletmiyorum. Dışı ızgarada pişmiş gibi oluyor. Sizin için sayfanın sonuna bir resim ekleyeceğim.
Sil