7 Şubat 2013 Perşembe

Elmalı Pay

Merhabalar, yoğun istek ūzerine blog oluşturmaya karar verdim.  Lezzet sırlarımı sizlerle buradan paylaşıp, lezzet yolculuğunuza katkıda bulunmaya çalışacağım :)

İlk tarifim ne olmalı diye düşünürken en beğenilen ve en basit tarifimle başlamaya karar verdim. 
Ne mi? Tabi ki Elmalı pay.

Pişerken kokusuna dayanamıyorum. Hiç yemesem bile evde miss gibi kokular yaydığı için yapmaktan zevk alıyorum.  Elmalı payın pūf noktası elmalarını hamurundan önce hazırlamak ve kesinlikle tereyağı kullanmak.

İÇ MALZEMELERİ
3 Elma Granny Smith tercih edin
125 g pudra şekeri
1 yemek kaşığı tarçın (zevkinize göre azaltabilir ya da artırabilirsiniz)
1 su bardağı iç ceviz
1 avuç kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
Elmaların kabuklarını soyup incecik doğrayınız. Üzerine pudra şekeri ve tarçını ekleyip karıştırınız. Bir kenarda bekletiniz. Romu ısıtın içine üzümleri koyunuz bunlar da bir kenarda beklesin.
 
 
HAMURU
3 yumurta (birbirinin sarısı ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
125 g pudra şekeri
1 paket vanilya ya da 1 yemek kaşığı vanilya ekstresi
150 g tereyağı
3,5 su bardağı un ( Ben beyaz un kullanmıyorum genelde tam buğday ve çavdar ununu
karıştırıyorum)
Yumurtalardan birinin sarısını ayırıp kalan yumurtaları pudra şekeri ile çırpınız. 
İçine, tereyağı, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip yoğurunuz.  
Hamuru vaktiniz varsa 20-30 dakika buzdolabında bekletiniz.  
Hamurun 1/3 ünü üstüne kafes yapmak için ayırınız. 
Kalan hamuru alt taban için tart kalıbınıza uygun olarak açınız. 
Açtığınız hamura önce romda beklettiğiniz ve suyunu sıktığınız üzümleri yayın. 
Üzerine iç cevizlerin bir kısmını serpin
Cevizlerin üzerlerine pudra şekeri ve tarçınlı elmaları yayınız.
Elmaların üzerine kalan cevizleri dizip, kalan hamurdan kafes yapınız. 
Hamura yumurta sarısı sürüp 200 derecelik fırında fırınınızın ısısına bağlı olarak 30-35 dk üzeri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsunnn
 

8 yorum:

  1. Sorularım var;
    -Rom ne kadar ısıtılacak?
    -Üzümler ne süre iel ısıtılmış rom içerisinde bekletilecek?
    -Tart hamurunu kalıba yaydıktan sonra, kabarmasın diye dibine delikler açmak gerekli midir?
    -Hamuru vaktiniz varsa 20-30 dakika buzdolabında bekletin demişsiniz? Bekletmesek ne olur veya 1 saat bekletsek ne olur? Yani dinlendirmenin hamur üzerine nasıl bir etkisi oluyor?
    Teşekkürler.
    Goksen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gökşen,
      (Kendileri eşim olur, tarifleri birebir versem de mutlaka bir püf noktasını paylaşmadığımı düşünür:))
      Soruların için çok teşekkürler, cevaplarına gelince;
      1- Romu 1 kere kaynatıp, üzümleri kullanana kadar içinde bekletiniz. Alkol kullanmak istemiyorsanız romda bekletmenize gerek yok direk kullanbilirsiniz ama lezzette fark yaratıyor :)
      2-Hamurumuz tart hamuru değil bu nedenle delik açmanıma gerek yok
      3- Hamuru buzdolabında bekletince, daha rahat açabiliyoruz. Ben senin de bildiğin gibi genelde bekletmiyorum yine de çok güzel oluyor:)
      Teşekkürler,

      Sil
  2. şekerim bu böyle olmuyor ben hazır bir halde isterim <3

    YanıtlaSil
  3. fırını önceden ısıtıyor muyuz? hani yapacağımdan değil ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde ısıtmak gerekiyor ama ısıtmadan da pişirebilirsin

      Sil
  4. Şekerim harika görünüyor. Bu hafta sonu deneyeceğim. Umarım becerebilirim

    YanıtlaSil