Elmalı strudel Avusturya kökenli bir tatlı olup, Habsburg İmparatorluğu döneminde 18. yüzyılda popülerlik kazanmıştır (1278-1780). Elmalı strudelin ilk yazılı kaydı ise 1696 yılına aittir.
Avusturya kralı Franz Joseph “Strudelsiz bir gün, yıldızsız bir gökyüzünden farksızdır” demiş bir zamanlar .
Gözlerinizi kapatıp, ağızda dağılan hafif çıtır bir hamur, elmaya eşlik eden nefis tarçın kokusu, romda bekletilmiş üzümlerin ve cevizin tadını hayal edin. Hatta üşenmeyip yapın ve o tadı, lezzeti yaşayın. O zaman Franz Joseph'in ne demek istediğini anlayabilirsiniz.
Bu tatlının en önemli özelliği hamurunun çok çok ince olmasıdır. Aynen bizim baklava ustalarımızın yufkalarıyla öğündüğü gibi Avusturya’lı usta pasta şefleri de Strudel hamurlarının inceliğiyle övünürler. Nedeni Strudel hamurunun temeli baklava hamuru olması olabilir mi? Baklava hamuru Osmanlı İmaratorluğu zamanında önce Macaristan'da sonra da Avusturya'da öğrenilmiştir. Yani eğer hamur açmakla uğraşmak istemiyorsanız veya vaktiniz yoksa hazır baklava yufkası kullanarak da Strudel yapabilirsiniz. Tüm marketlerde artık hazır baklava hamuru satılmaktadır. Ancak baklava hamuru kullanacaksanız, 7-8 kat yufkayı aralarını bolca yağlayarak kullanın ki hamur sağlam olsun ve elmaları taşısın.
MALZEMELER
Üstü için;
1 yemek kaşığı pudra şekeri.
Hamuru için ;
250 g un
40 g tereyağ
bir çimdik tuz
50 ml su
Un, tereyağ, tuz ve suyu karıştırıp yoğurun. Hamuru yapışkan olmamalı. Hamuru top yapıp buzdolabında 30 dk dinlendirin.
İç Harcı;
50 g galeta unu
75 mg tereyağ
1 kg ekşi elma
150 g pudra şekeri
75 g ceviz (badem ya da fındık da olur)
1 yemek kaşığı tarçın
100 g kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom (yerine elma suyu da kullanabilirsiniz)
1 limon kabuğu rendesi
Üzümleri bir tavada rom ile ısıtın. İçine küçük küp şeklinde doğranmış elmayı ve pudra şekerini ekleyin ve rom ile iyice karıştırıp, suyunu iyice çektirin.
Dinlemiş hamuru incecik açın (çok ince olmalı)ç Kenarlerınde 4 cm boşluk kalacak şekilde hamura 75 g tereyağını sürüp, üzerine galeta ununu serpin.
Galeta ununun üzerine elmalı harcı yayıp, karışıma rendelenmiş limon kabuğunu ve ufaltılmış ceviz içini de ekleyip 8 -9 cm kalınlığında rulo yapın.
Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 30 dk pişirin. Ilıkken üzerine pudra şekeri serpip, vanilyalı dondurma veya vanilyalı sos ile servis yapabilirsiniz.
1 su bardağı süt
1.5 yemek kaşığı toz şeker
1.5 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
Yumurta sarısını bir tencerede şeker ve nişasta ile karıştırın. Sütü de ekleyip (eğer çubuk vanilya kullanacaksınız vanilya çubuğunu da bu esnada eklemelisiniz) kısık ateşte sürekli karıştırarak sos kıvamı alıncaya kadar pişirin. Sosunuz puding gibi yoğun olmamalı. Ocaktan alıp vanilyasını ilave edip iyice karıştırın. Ilıkken servis yapın.
Afiyet olsun.
Allah'ımmmmm sana geliyorum gelirken elim boş olmayacak bir fani kulunu da azık yapacağım yanıma :)
YanıtlaSilŞakası bir yana ellerine sağlık şekerim.
Öncelikle ellerinize sağlık, elmalı tatlıları çok seviyorum ve tarifinizin de çok lezettli olduğunu düşünüyorum. İç harcı için kullanılan 75 mg tereyağ yumuşamış tereyağ mı, yoksa kızdırmadan erittiğimiz tereyağ mı olacak.Teşekkürler...
YanıtlaSilSevgili Nezahat Hanım tereyağ hamura sürülebilecek kıvamda olmalı, çpk fazla eritmenize gerek uok. Şimdiden afiyet olsun :)
YanıtlaSil