12 Şubat 2013 Salı

Ayva Tatlısı

 "İsviçreli bilimadamları  (şaka hangi bilimadamları olduğunu bilmiyorum ben de gazetelerimiz gibi yazayım dedim):) " meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve bol miktarda mineral tuzlar, tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein bulunduğunu ve kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğunu dile getirmektedirler.
Halk arasında meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı kullanılmaktadır.  

Bazı yörelerden ayvanın yapraklarından sarması da yapılmaktadır.

Gelelim ayva tatlısının yapımına.

MALZEMELER

2 ayva
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1 çubuk tarçın
2-3 karanfil
kaymak

YAPILIŞI

Ayvaları güzelce yıkayıp, kabuklarını soyunuz. Ortadan 2'ye ayırıp göbeğini güzelce oyup, çekirdeklerini çıkartınız. Ortasını ve çekirdeklerini kesinlikle atmayınız. Ayvanın göbeği tatlının suyunu jöle kıvamına getirir, çekirdekleri ise tatlıya renk verir.


Tencerenin dibine ayva göbeklerini, çekirdeklerini, çubuk tarçını ve karanfilleri koyup, göbekleri yukarıda kalacak şekilde ayvaları diziniz.

Her bir yarım ayvanın göbeğine tepeleme 1 yemek kaşığı toz şekeri serpip kapağını kapatarak ocağınızın en kısık ateşinde yavaş yavaş pişiriniz.

Soğuyunca kaymak ile servis yapabilirsiniz.

 Afiyet olsun

5 yorum:

  1. çok lezzetli duruyor, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Çok lezettli görünüyor :) Ellerine sağlık Aynurcum

    Evre

    YanıtlaSil
  3. köyümde ilokula giderken akşam öğretmenler gider gitmez hemen ayva ağacına koşardık herkes birer ayvayı sobada az kalan ateşin içerisine atardı...aman yarabbi ne lezzet eve onu yiyerek dönerdim..muhteşem bir şeydi :) asla çiğ sevmem ayvayı o sebebten :( eminim buda güzeldir hiç denemedim şimdiye kadar... en kısa zamanda ;) mesela sonbaharda!

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil