Halk arasında meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı kullanılmaktadır.
Bazı yörelerden ayvanın yapraklarından sarması da yapılmaktadır.
Gelelim ayva tatlısının yapımına.
MALZEMELER
2 ayva
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1 çubuk tarçın
2-3 karanfil
kaymak
YAPILIŞI
Ayvaları güzelce yıkayıp, kabuklarını soyunuz. Ortadan 2'ye ayırıp göbeğini güzelce oyup, çekirdeklerini çıkartınız. Ortasını ve çekirdeklerini kesinlikle atmayınız. Ayvanın göbeği tatlının suyunu jöle kıvamına getirir, çekirdekleri ise tatlıya renk verir.
Tencerenin dibine ayva göbeklerini, çekirdeklerini, çubuk tarçını ve karanfilleri koyup, göbekleri yukarıda kalacak şekilde ayvaları diziniz.
Her bir yarım ayvanın göbeğine tepeleme 1 yemek kaşığı toz şekeri serpip kapağını kapatarak ocağınızın en kısık ateşinde yavaş yavaş pişiriniz.
Soğuyunca kaymak ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
çok lezzetli duruyor, ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok lezettli görünüyor :) Ellerine sağlık Aynurcum
YanıtlaSilEvre
Çook teşekkür ederim ;;)
Silköyümde ilokula giderken akşam öğretmenler gider gitmez hemen ayva ağacına koşardık herkes birer ayvayı sobada az kalan ateşin içerisine atardı...aman yarabbi ne lezzet eve onu yiyerek dönerdim..muhteşem bir şeydi :) asla çiğ sevmem ayvayı o sebebten :( eminim buda güzeldir hiç denemedim şimdiye kadar... en kısa zamanda ;) mesela sonbaharda!
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil