16 Şubat 2013 Cumartesi

Tontişin Ispanaklı Böreği



Bu sabah tontişime (anneme) geldik. Tontişim 2 ay önce boyun fıtığından ameliyat oldu. Pire gibidir. Hiç yerinde duramaz. Ameliyat sonrası doktor 3-4 ay eğilip kalkmayacaksın,  ellerini yukarı kaldırmayacaksın  vs vs dedi.

Peki, annem doktoru dinliyor mu? Tabii ki hayır. Biz yorulmasın istiyoruz. Babam kahvaltıya mı geleceksiniz diye sorunca işimiz var geç geleceğiz dedik ve erkenden gittik. Biz sıcak sıcak yiyelim diye, meşhuuur böreğini henüz yapmamıştı. Biz gelince yapmaya başladı. Ben de sizler için adım adım izleyip resimledim.

Eminim sizin de favoriniz olacak.

MALZEMELER
1 kg ıspanak (haşlanacak ve suyu iyice sıkılacak)
6 yufka (yufkalar küçük ise 8 yufka)
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı süt
2 yumurta
2 ortaboy kuru soğan
200 g eski kaşar (rendelenmiş)
tuz
karabiber

Yufkaların arasına sürmek için; 2 yumurta, sıvıyağ ve sütü iyice çırpınız.

Böreğin içini hazırlamak için; 2 adet kuru soğanı incecik doğrayıp, 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pembeleşene kadar pişiriniz. İçine haşlayıp suyunu iyice sıktığınız ıspanağı ekleyip, tuzunu karabiberini de ekleyerek kavurunuz.

İç harcının soğumasını beklerken; böreği yapacağınız tepsiyi yağlayıp tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde ilk yufkayı açıp,
üzerine  sütlü karışımı serpin.  4-5 parçaya ayırdığınız yufkayı üzerine yayıp, tekrar sütlü karışımdan serpin. İlk dört 4 yufkada aynı işlemi tekrar edin.






4. yufkanın üzerine kavurduğunuz ıspanaklı içi serip,  rendelenmiş eski kaşarı her tarafa eşit olacak şekilde dağıtn.

Üzerine tüm yufakalar bitene kadar Ispanağın üzerini kapatın. En son kalan sütlü karışımı üzerine sürüp, 200 derecelik fırında 35-40 dakika pişirip afiyetle yiyiniz









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder