18 Şubat 2013 Pazartesi

Sütlaç

Artık insanlar UHT veya pastörize süt yerine doğal sütlere dönüş yapıyorlar. Ben de bu furyaya katıldım. Tam 6 ay sıra bekleyip, Cuma günü nihayet işlenmemiş saf süt alabildim. Akşam evde sütü kaynatınca mutfak miss gibi süt kokuyordu. Çocukluğumuzdaki gibi, süt kokan sütlaç yaptım. Genelde kıvamı tutturulamaz. Ya çok cıvık, veya pirinci fazla pilav gibi ya da şekeri fazla olur. 

Aşağıda verdiğim malzemelerde gramlara bire bir uyarsanız hata yapma payınız hemen hemen hiç yok.

Nasıl yaptığıma gelince; Sütlaç yaparken kesinlikle kırık pirinç kullanırım.
Kırık pirinç daha çabuk pişer ve nişastası daha kolay çıkar bu nedenle iyi kıvam verir. Pilavlık pirinçten sütlaç yapılırsa kıvamı kolay tutmaz.

MALZEMELER

1250 ml süt
85 g kırık pirinç
100 g şeker

YAPILIŞI

Vaktiniz varsa sütlacı hazırlamadan bir gece önceden sütün 50 ml'sine  pirincin 35 gramını ıslatın (bu işlemi aynı günde yapabilirsiniz.) Sütlacı yapmadan bu karışımı blenderdan geçirip süzün ve bir kenarda bekletin. Bu karışıma sübye denir. Genelde sütlü tatlılar böyle kıvamlandırılır. Pirinç unu yerine gerçek pirinçten bu işlemi yaparsanız yaptığınız tatlılar daha lezzetli olur.

50 g pirincin üzerine 1200 ml sütü ekleyip kısık ateşte pişirmeye başlayın (Ya da 1 saat bekletip orta ateşte ocağa koyun). Kısık ateşte pişirirken de beklerken de pirinçler yumuşayacak helmelenecek. Kaynayınca 30dk daha pişirip şekerini ve bir kenarda beklettiğimuz pirinç sübyesini ekleyin 10 dk daha kaynatıp kaselere koyup, üzerine  mis kokulu tarçın serpmeyi unutmayınız.


Eğer fırın sütlaç yapmak istiyorsanız 1 yumurtanın sarısını bir kasede çırpıp yavaşca içine pişirdiğiniz sütlaçtan ekleyin. Karışım ılıklaşınca sütlaca ekleyip iyice karıştırıp ısıya dayanıklı kaselere boşaltın. Fırın tepsisine kaseleri yerleştirip, tepsiye kaselerin yarısına gelecek şekilde su ekleyip fırına verin. Fırıınınız en yüksek ateşte iken, üzerleri kızarana kadar pişirin. Kavrulmuş file bademle servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

2 yorum: