17 Şubat 2013 Pazar

Fırında Tavuk


Fırında çıtır çıtır tavuğu kim sevmez? Size haftasonu için güzel bir fırında tavuk tarifi vermek istiyorum.
 
Peki, tavuk alırken nelere dikkat etmeliyiz? Eminim çoğunuz biliyorsunuzdur ama ben yine de tekrar belirtmek istiyorum. Markette alışveriş yaparken, dolaşırken tavuğun ısısının artmaması için en son almalıyız.. Her zaman memnun kaldığımız ve bilinen markaları tercih edip, ambalajında delik yırtık olmamasına ve son kullanma tarihine dikket etmeliyiz. Aldığımız tavuk soğukluğunu kaybetmeden bir an önce buzdolabınıa veya tencereye koymalıyız. Benim tercihimköy tavuğundan yana mümkün olduğunca marketten almamaya dikkat ediyorum.  Devamlı alışveriş yaptığım internet sitesinden henüz civciv iken rezerve ettirdim. Tavukları kesip aynı gün termos içinde kargo ile yolluyorlar. Suyu o kadar lezzetli ve yağlı ki, genelde fırında pişirmeye kıyamıyorum. Tavukları haşlarken suyuna bütün halde kereviz sapları, zencefil,tuz ve 3-4 bütün soğan ekliyorum. Böylece çorba yapmak için çok lezzetli tavuk suyum oluyor.

Özellikle çorba içinde sebze sevmeyen çocuklar için  sebzeyi tavuğu haşlarken koyunca az da olsa sebzelerin vitaminlerinden faydalandırmış oluyoruz. Çorba yaparken sadece tel şehriye eklemek yetiyor.

Peki, tavuğu pişmeye hazırlarken neler yapmalıyız? Öncelikle, tavuğu ambalajından çıkardıktan sonra, bir güzel kontrol edip. derisi üzerinde bulunan yolunmamış telek artıklarını mutfak cımbızı ile almalıyız. Üzerindeki tüyleri eski usül ocak üzerinde yakarak gidermeli ve kuyruk üzerinde bulunan yağ keseciğini, bıçak ile kesmeliyiz. Kanat uçlarını da gerek görüyorsanız kesebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra tavuğu bir güzel yıkamalıyız. Artık tavuğumuz hazır. Biz de tarife geçebiliriz.

MALZEMELER
1 bütün tavuk
3-4 diş sarımsak
70-80 g tereyağ (oda sıcaklığında)
tuz
paprika (acı olursa lezzetine doyum olmaz ama çocuklar da yiyecekse tatlı olanından kullanınız)
tuz
kekik (taze bulursanız çok güzel olur.

YAPILIŞI

Sarımsakları ince rendeleyin. Tereyağ, tuz, paprika ve kekik ekleyip bir güzel karıştırın. Tereyağ ile sarımsak, tuz, paprika ve kekik iyice karışmalı.Bu karışımı tavuğun derisinin altına yerleştirin.
Kalanı da üzerine sürüp tavuğu dağılmaması için bağlayın.
Fırın kabında  veya fırın torbasında 180 derecede 2 saat eğer köy tavuğu ise 180 derecede 3 saat pişirin. Üzerinin kızarması için son yarım saate kapağını açmayı unutmayın.

Yanına garnitür olarak; pancar, havuç, patates, kuru soğanı 4'e 5'e bölüp hiç bir şey eklemeden tavuğun pişmesine 1 saat kala fırına verip, indirdikten sonra tuzunu serpip hafif yağlayarak tavukla servis ediniz.










Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. Sahane gozukuyor, ellerine saglik? Meltem

    YanıtlaSil
  2. merhaba; merak ettim hangi siteden böyle bir rezerve ve alışveriş yapıyorsunuz? Türkiye'demi anlayamadım :S bir de kırık pirinçle sütlaç tarifinizle ilgili yorum yazmıştım ama o çıkmayabilir? onu da yapmak istiyorum ama mutfak terazim arızalı gramları ölçü olarak istemiştim...teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tavukları aldığım site www.kendibahcemden.com kışın sebze ve meyve de satıyorlar. Alışınca sebze meyve beğenmez oluyorsunuz

      Sil
  3. Sütlaç için ölçüp sizecevap yazacağım. Yorumlarınız için çok teşekkürler

    YanıtlaSil