10 Şubat 2013 Pazar

Hatay Usulü Kabak Tatlısı

Merhabalar,

Yemeyi sevdiğim, böyle çıtır çıtır ve lezzetli  nasıl yapıldığını çok merak ettiğim Hatay Usulü Kabak Tatlısı ile tekrar karşınızdayım.

İstinye Park'taki  pazar yerinde bulunan bir tatlıcıdan ara sıra alıp, tadına baktığımız,  ne zaman yesem bana çok tatlı gelen, bunu yaparsam şekerini daha az kullanırım diye düşündüğüm  ve sonunda da yaptığım çıtır kabak tatlısı.

Hatay'dan gelen balkabağı ile tatlıyı mutlaka yapmalıyım diye düşünüp, öncelikle internetten nasıl yapabilirim diye araştırma yaptım ve nasıl yani oldum.

Bildiğimiz inşaat kireci ile yapılıyormuş. Sağlıklı mı değil mi diye ikileme düştüm, ama yüzlerce yıldır yapıldığına göre bir şey olmaz herhalde dedim .

İşyerinden bir arkadaşımın annesinden de tarif alıp başladım denemeye. Kendisine buradan çoook teşekkürler ediyorum. Vanilyayı tarife onun sayesinde ekledim tarife ve yerken arkadan gelen gizli vanilya tadı tatlıya ayrı bir lezzet kattı.

Öncelikle zannedildiği gibi zor bir tatlı değil sadece sabır ve vakit gerekiyor. Tatlıyı yaparken bir sürü işinizi halledebilirsiniz.Bu nedenle sakın gözünüzde büyütmeyin. Bir defada çok yapıp benim gibi kavanozlarda konserve olarak uzun süre (2-3 ay) saklayabilir gelen misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Kireci nalburdan satın alabilirsiniz.

Yapılışına gelince;

MALZEMELER

400 g sönmemiş inşaat kireci (toz)
5 litre su
2 kg soyulmuş ve ince doğranmış ktabak (kalınlıklarını 1 cm yaptım uzunluklarını da yaklaşık 5-6 cmm kavanozlara yerleştirmek için ideal boy)
2 kg toz şeker (eğer tatlısını fazla seviyorsanız 2.5 kg şeker kullanabilirsiniz)
2 -3 litre su
1 adet vanilya çubuğu
1 yemek kaşığı limon suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI

Öncelikle kireci su ile karıştırıken sakın metal bir kap kullanmayınız. Plastik, mümkünse büyükçe cam bir kasede 5 litre su ile 400 g kireç karıştırılır (bu esnada nefes almamaya çalışın) ve 1 saat dinlenmeye bırakılır.

Kireç dibe çökecek nispeten duru bir su elde edeceksiniz. İşte bu duru suya kireç kaymağı deniyor.
Daha sonra bu duru suyu kabakları dinlendireceğiniz kaba dikkatli bir şekilde suyu bulandırmadan alınız (Ben bu işlemi 2 defa yaptım)

İçine istediğiniz büyüklükte hazırladınız kabakları yerleştirip en az 4 saat kireç kaymağında bekletiniz.

Sonrasında bu suyun içerisinden alıp,7-8 kez iyice ovuşturarak bol suda yıkayıp,  1-2 saat temiz suda bekletip tekrar yıkayınız. Artık pişirilmeye hazırlar.

Pisşireceğiniz tencereye dizip üzerine 2 kg şekeri, 2 litre suyu ve ortadan böldünüz vanilya çubuğunu koyup, kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra en kısık ateşte en az 3 saat kabaklar iyice saydamlaşana kadar pişiriniz. Bu esnada limon suyunu veya limon suyunu ekleyip 5-6 dakika daha kaynatıp altını kapatabilirsiniz.

Bu tatlıyı buz dolabında kendi şerbetinde 1-2 ay muhafaza edebiliyorsunuz.
Ama buzdolabında yer kaplamasını istemiyorsanız ki benim en çok kullanmaya başladığım yöntem 700 cc lik ya da 1 litrelik kavanozlara kaynar kaynar dizip şerbetini de ekleyip kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp 24 saat ters bir şekilde bekletmek. Böylece tatlılarınızı konserve yöntemiyle uzun bir süre saklayabilir misafirliğe gittiğiniz arkadaşlarınıza hediye olarak götürebilirsiniz.

Tatlının şerbetine biraz tahin ekleyip iyice karıştırıp üzerini cevizle süsleyip servis edebileceğiniz gibi sade de ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Canım hakikaten harikaydı eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. o kavanozlardan biri benim sanırsam :) çok güzel duruyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şekerim seni bekliyor :)

      Sil
    2. kavanozları nasıl kapattıysanız açamadım :( dışından ekmek banıp yiycem artık :D

      Sil
    3. kalın bıçakla kapağın havasını alman lazım. Bozulmasınlar diye sterilize edip kaynar kaynar kapattım :) Demek ki iyi olmuş :)

      Sil
  3. ellerinize sağlık...çok güzel gözüküyor

    YanıtlaSil