13 Şubat 2013 Çarşamba

Fırında Kuzu But

Bugün sevgili arkadaşım Şirivan'ın isteği üzerine fırında kuzu butunun tarifini paylaşmak istiyorum.

Ama önce birazcık etin faydalarından bahsetmek istiyorum.

Etin besin değeri yüksektir. 100 gram ette 15 ila 20 gram protein bulunur. Etin içinde ayrıca fosfor, demir ye bakır gibi madensel tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır.

Kan yapar ve kansızlığı önler. Bedeni canlı ve güçlü kılar. Zihinsel gelişmeyi sağlar. Kararında yenir ise şişmanlığı önler, fazla yerseniz de gut olursunuz..

Bu kadar genel kültürden sonra bir de dikkat edilmesi gereken noktaları vermek istiyorum:

175 derecede pişilecek etin kilosu ile pişme süresi doğru orantılıdır. Yani 1 kg eti 1 saatte, 2 kg eti 2 saatte pişirmeniz gerekir. Isıyı düşürmek isterseniz süreyi uzatmanız gerekir. Etin pişip pişmediğini anlamak için genelde etin iç ısısını ölçen termometrelerden kullanıyorum.

Eti baharatlarken,kullanacağınız karabiber, biberiye, kekik gibi baharatları yağsız tavada biraz çevirirseniz baharatlarınızın lezzeti artar

Genelde usta aşçılar eti fırına vermeden tavada zeytinyağında her tarafını biraz pişirler bu işleme eti bağlamak diyorlar, bu işlemi yapınca hem dış görünüşü güzel oluyor hem de suyunu kaybetmiyor.

Eti fırından çıkar çıkmaz servis  etmeyiniz en az 10 - 15 dakika dinlendiriniz.

Tamam tamam tarife geçiyorum.

MALZEMELER

2,5 kg kuzu but (kesinlikle kol almayın eti az oluyor sırf kemik)
3 dal kekik
3-4 dal biberiye
3-4 defne yaprağı
bulabilirseniz 1-2 dal taze adaçayı
deniz tuzu
karabiber
2 tatlı kaşığı hardal tohumu
kimyon (organik marketlerde çekilmemişi satılıyor onları tercih ediniz)
rezene (organik marketlerde çekilmemişi satılıyor onları tercih ediniz)
bir limonun kabuğu
bağlamak için sicim

Etinizin kemiğini eti parçalatmadan kasabınıza çıkarttırınız.. Eğer biberiye,  kekik, defne yaprağı gibi baharatlarınız taze ise ince doğrayarak havana ekleyiniz. Kuru baharatlarınızı;  bir tavada (kimyon, rezene, hardal tohumu ve karabiberi çeviriniz). Bir havana tüm baharatları ve tuzu ekleyerek iyice eziniz. Bu karışıma çeyrek çay bardağı zeytinyağını ekleyip etin her tarafını bu karışım ile ovalayıp, eti bir güzel sarıp ip ile dağılmayacak şekilde bağlayınız.


Kapalı bir kapta ve dolapta en az 1-2 saat eti dinlendiriniz. Ben genelde bir önce alıp akşamdan yapıyorum marine işlemini.
Fırına dayanıklı kapaklı bir kapta 175 derecelik önceden ısıtılmış fırında 2 saat kapağı kapalı, 30 dk kapağı açık bir şekilde pişiriniz

10-15 dakika dinlendirip, yanında istediğiniz garnitür ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder