Lazanya, peynir, domates sosu veya bir tür et sosu ile yapılan İtalya asıllı bir yemektir. Farklı katmanlarda ve farklı şekillerde yapılabilen yemeğe, parmesan (grana padano), ricotta veya mozzarella peyniri eklenebilmektedir. Lazanya sözcüğü, başta pişrme kabının adı olsa da, günümüzde sadece yemeğin adına lazanya denilmektedir. İngilizce konuşan ülkelerde "lasagne" sözcüğü kullanılsa da Amerika'da "lasagna" olarak geçmektedir.
Lazanya için farklı tarifler mevcuttur. Ispanak ve peynirden yapılmış "Lasagne Verdi"(yeşil lazanya)da mozarella peyniri, klasik türdeki "Lasagne alla Bolognese" sadece Parmesan peyniri kullanmaktadır. İtalya'da olmadığımıza göre biz de ağız tadımıza uygun istediğimiz peynir çeşidini ekleyebiliriz. Genel olarak domates sosları ile "besciamella" (Beşamel sos) kullanılmaktadır.
Ancak temel tariflerin dışına çıkıldığında, deniz ürünlü, etli, sebzeli lazanyalar görülebilmektedir. Łazanki ise Belarus ve Polonya gibi Doğu Avrupa'da yenilen bir lazanya çeşididir.
Kızımın favorilerindendir.Lazanyayı ne zaman yapsak aklıma Garfield gelir.Hapur hupur lazanya yemesi. Her zaman iştah açıcıdır.
MALZEMELER
2 orta boy kuru soğan
500 gr kıyma
2 havuç küçük küpküp doğranmış
1 küçük kereviz veya 4-5 dal kereviz sapı ve yaprakları
500 ml domates rendesi
1 su bardağı kırmızı şarap (isteğe bağlı ama lezzet katıyor)
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
BEŞAMEL SOSU
50 gr tereyağı2 çorba kaşığı tepeleme un
1 litre süt
150-200gr rendelenmiş kaşar
Kuru soğanları küçük küçük doğrayın. Büyük bir tavanın içine kuru soğanları,kıymayı, küp şeklinde doğranmış havuç ve kerevizleri,tuzu, karabiberi ve domates püresini koyup suyu çekilene kadar pişirin.
Suyunu çekince 1 kadeh şarabı ekleyin suyunu çekene kadar iyice pişirin.
Orta büyüklükteki bir tencereyi ocağa koyup altını açın; tepeleme 2 kaşık unu rengi değişene kadar sürekli karıştırarak birkaç dakika kavurun ve tereyağını ekleyip biraz daha çevirin.. Bir çırpma teli ile aynı işlemi yaparken yavaş yavaş sütü ilave edin. Sütü eklerken çırpma işini hızlı yaparsanız topaklanma olmadan beşamel yapmayı başarıabilirsiniz. Süt kaynayıp biraz koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırmak gerekiyor. Sonra ocağı kapatın.Fırını 200 derecede açın; fırın ısınırken lazanyayı hazırlamaya başlayalım.
Dikdörtgen bir fırın kabını yağlayın. en altı beşamel ile incecik sıvayın.
Üzerine 3 adet lazanya dilimini yan yana koyup üzerine bolonez sostan azar azar lazanyaların üstüne gezdirin. Bolonez sosu dörde bölüp kullanmanız her katta eşit dağılması için büyük kolaylık sağlıyor.
Bolonez sosun üstüne biraz rendelenmiş kaşar serpip, üzerine beşamel gezdirin.
Beşamel sosu idareli kullanın çünkü üstüne yeterince sos kalmazsa kuru olacaktır. Her katta sosun beşte birini kullanmanız gerekiyor. Lazanyamızda 5 kat lazanya hamuru kullanacağız.
Tekrar lazanya, bolonez sos kaşar ve beşamel koyup 4 kat bunu tekrarlayın. En üstüne kalan 3 lazanyayı daha koyup kalan beşamel sosu dökün. ve kalan kaşarı serpin.
Bunları yaparken arada ısınmış olan fırında yaklaşık 30 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirin. Süreyi kendi fırınınıza göre ayarlamanız gerekebilir.10 dakika dinlendirdikten sonra servisini yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
hafta sonu kuzuma yapayım bari :)
YanıtlaSil