18 Mart 2013 Pazartesi

Bolonez Soslu Lazanya

 Lazanya, peynir, domates sosu veya bir tür et sosu ile yapılan İtalya asıllı bir yemektir. Farklı katmanlarda ve farklı şekillerde yapılabilen yemeğe,  parmesan (grana padano), ricotta veya mozzarella peyniri eklenebilmektedir. Lazanya sözcüğü, başta pişrme kabının adı olsa da, günümüzde sadece yemeğin adına lazanya denilmektedir. İngilizce konuşan ülkelerde "lasagne" sözcüğü kullanılsa da Amerika'da "lasagna" olarak geçmektedir.

Lazanya için farklı tarifler mevcuttur. Ispanak ve peynirden yapılmış "Lasagne Verdi"(yeşil lazanya)da mozarella peyniri, klasik türdeki "Lasagne alla Bolognese" sadece Parmesan peyniri kullanmaktadır. İtalya'da olmadığımıza göre biz de ağız tadımıza uygun istediğimiz peynir çeşidini ekleyebiliriz. Genel olarak domates sosları  ile  "besciamella" (Beşamel sos) kullanılmaktadır.

Ancak temel tariflerin dışına çıkıldığında, deniz ürünlü, etli, sebzeli lazanyalar görülebilmektedir. Łazanki ise Belarus ve Polonya gibi Doğu Avrupa'da yenilen bir lazanya çeşididir.

Kızımın favorilerindendir.Lazanyayı ne zaman yapsak aklıma Garfield gelir.Hapur hupur lazanya yemesi. Her zaman iştah açıcıdır.

Lazanya hamurunu hazır olarak satın alabiliyoruz. Barilla'nın lazanyasını alırsanız haşlamanıza gerek yok. Püf noktası beşamel sosunu biraz sıvı hazırlamaktır.Gelelim yapımına;


 MALZEMELER
İÇ HARCI
2 orta boy kuru soğan
500 gr  kıyma
2 havuç küçük küpküp doğranmış
1 küçük kereviz veya 4-5 dal kereviz sapı ve yaprakları
500 ml domates rendesi
1 su bardağı kırmızı şarap (isteğe bağlı ama lezzet katıyor)
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
BEŞAMEL SOSU
50 gr tereyağı
2 çorba kaşığı  tepeleme un
1 litre süt

15 adet lazanya
150-200gr rendelenmiş kaşar

Kuru soğanları küçük küçük doğrayın. Büyük bir tavanın içine kuru soğanları,kıymayı, küp şeklinde doğranmış havuç ve kerevizleri,tuzu, karabiberi ve domates püresini koyup suyu çekilene kadar pişirin.
Suyunu çekince 1 kadeh şarabı ekleyin suyunu çekene kadar iyice pişirin.

Orta büyüklükteki bir tencereyi ocağa koyup altını açın; tepeleme 2  kaşık unu rengi değişene kadar sürekli karıştırarak birkaç dakika kavurun ve tereyağını ekleyip biraz daha çevirin.. Bir çırpma teli ile aynı işlemi yaparken yavaş yavaş sütü ilave edin. Sütü eklerken çırpma işini hızlı yaparsanız topaklanma olmadan beşamel yapmayı başarıabilirsiniz. Süt kaynayıp biraz koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırmak gerekiyor. Sonra ocağı kapatın.Fırını 200 derecede açın;  fırın ısınırken lazanyayı hazırlamaya başlayalım.
Dikdörtgen bir fırın kabını yağlayın. en altı beşamel ile incecik sıvayın.

Üzerine  3 adet lazanya dilimini yan yana koyup üzerine  bolonez sostan azar azar lazanyaların üstüne  gezdirin.  Bolonez sosu dörde bölüp kullanmanız her katta eşit dağılması için büyük kolaylık sağlıyor. 


Bolonez sosun üstüne biraz rendelenmiş kaşar serpip, üzerine beşamel gezdirin.
Beşamel sosu idareli kullanın çünkü üstüne yeterince sos kalmazsa kuru olacaktır. Her katta sosun beşte birini kullanmanız gerekiyor. Lazanyamızda 5 kat lazanya hamuru kullanacağız.
Tekrar lazanya, bolonez sos kaşar ve beşamel koyup 4 kat bunu tekrarlayın. En üstüne kalan 3 lazanyayı daha koyup kalan  beşamel sosu dökün. ve kalan kaşarı serpin.


Bunları yaparken arada ısınmış olan fırında yaklaşık 30 dakika  kadar üzeri kızarana kadar pişirin. Süreyi kendi fırınınıza göre ayarlamanız gerekebilir.10 dakika dinlendirdikten sonra servisini yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
  





1 yorum: