23 Kasım 2014 Pazar

Yılbaşı Ekmeği





MALZEMELER:

500 gr Un
250 ml ılık süt
50 gr tereyağ
1 paket kuru maya
1 tutam Tuz.
125 gr  Toz Şeker
2 yemek kaşığı bal
2 incir minik doğranmış
3 kayısı minik doğranmış
30 g soyulmuş badem
30 g ceviz içi
50 g karışık üzüm (çekirdeksiz siyah ve beyaz üzüm)
2 yemek kaşığı rom

ÜZERİ İÇİN :
1 Adet  çırpılmış yumurta sarısı.
6-7 adet kelebek ceviz
5-6 adet soyulmuş badem 

YAPILIŞI 

Bir tavada minik kestiğiniz meyvelere üzümleri de ekleyiniz.2 yemek kaşığı romu üzerlerine döküp 1 taşım kaynatın. Soğumaya bırakın.


Un, kuru maya, şeker ve tuzu karıştırıp,  elekten geçirin. Süt, bal ve yağı kuru karışıma yavaş yavaş ilave edip iyice yoğurun. Ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.

Kıvama gelen hamuru, hafifçe yağlanmış bir kaba alınarak 1 saat boyunca ilk kabarmaya bırakınız.

İlk kabarması tamamlanan hamurun içerisine çeviz, badem ve romda ıslattığınız meyveleri (meyveleri kuruladıktan sonra kullanınız)  ekleyek yoğurup, yağlayıp unladığınız ekmek kalıbına koyup şekil veriniz. 


Üzerine çırptığınız yumurta sarısını sürüp, ceviz ve bademle süsleyiniz.


Fırını önceden 50 derece ısıtıp kapatınız. Ekmeğinizi kapalı fırında yaklaşık 45 dakika daha mayalanmaya bırakınız.  190 derecede, en alttan ikinci rafta olmak üzere 35-40 dk boyunca pişiriniz.

Sürenin sonunda rengini kontrol edip, pişip pişmediğini kontrol ediniz..

Pişen yılbaşı ekmeğini fırından alıp ve temiz pamuklu beze sararak soğuması bekleyip, soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediniz.



Yılbaşının ertesi sabah yemek için çok idealdir.

Özellikle üzerine tereyağ ve reçel çeşitleri sürülerek yenmesi tavsiye olunur.

Kaymak ve bal ile de lezzetine doyum olmaz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder