MALZEMELER:
500 gr Un
250 ml ılık süt
50 gr tereyağ
1 paket kuru maya
1 tutam Tuz.
125 gr Toz Şeker
2 yemek kaşığı bal
2 incir minik doğranmış
3 kayısı minik doğranmış
30 g soyulmuş badem
30 g ceviz içi
50 g karışık üzüm (çekirdeksiz siyah ve beyaz üzüm)
2 yemek kaşığı rom
ÜZERİ İÇİN :
1 Adet çırpılmış yumurta sarısı.
6-7 adet kelebek ceviz
5-6 adet soyulmuş badem
YAPILIŞI
Bir tavada minik kestiğiniz meyvelere üzümleri de ekleyiniz.2 yemek kaşığı romu üzerlerine döküp 1 taşım kaynatın. Soğumaya bırakın.
Un, kuru maya, şeker ve tuzu karıştırıp, elekten geçirin. Süt, bal ve yağı kuru karışıma yavaş yavaş ilave edip iyice yoğurun. Ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.
Kıvama gelen hamuru, hafifçe yağlanmış bir kaba alınarak 1 saat boyunca ilk kabarmaya bırakınız.
İlk kabarması tamamlanan hamurun içerisine çeviz, badem ve romda ıslattığınız meyveleri (meyveleri kuruladıktan sonra kullanınız) ekleyek yoğurup, yağlayıp unladığınız ekmek kalıbına koyup şekil veriniz.
Üzerine çırptığınız yumurta sarısını sürüp, ceviz ve bademle süsleyiniz.
Fırını önceden 50 derece ısıtıp kapatınız. Ekmeğinizi kapalı fırında yaklaşık 45 dakika daha mayalanmaya bırakınız. 190 derecede, en alttan ikinci rafta olmak üzere 35-40 dk boyunca pişiriniz.
Sürenin sonunda rengini kontrol edip, pişip pişmediğini kontrol ediniz..
Pişen yılbaşı ekmeğini fırından alıp ve temiz pamuklu beze sararak soğuması bekleyip, soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder