Tiramisu bir İtalyan tatlısı olup, biz Türkler bu tatlıyı kendi damak tadımıza uygun olarak yeniden yaratmışız diyebiliriz.
Bu tarifi 20 yıldan fazla bir süredir yapmaktayım. Ufak tefek değişiklik ve eklemelerle en mükemmel halini almış bulunmaktadır.
Türkiye'de Tiramisu pasta tabanı ya da kedi dili (ladyfingers) ile yapılmaktadır. Benim favorim kedi dili (ladyfingers) ile yapılanı. Kedi dilini nereden bulurum diye düşünmenize de gerek yok. Tüm marketlerden kolayca bulabilirsiniz. Gelelim tarifimize.
Malzemeler:
- 1 paket kedi dili - 24 adet (ladyfingers)
- 1 su bardağı sıcak su ( (1 su bardağı koyu espresso içine granül kahve atarsanız tadı daha yoğun ve lezzetli oluyor)
- İsteğe bağlı olarak 3 yemek kaşığı rom, viski ya da benim tercihim Kahlua
- 2 çorba kaşığı Granül Kahve
- 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
- Üst süslemesi için 2 çorba kaşığı kakao ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş çikolata
Kreması için
- 400 ml süt
- 200 ml şekersiz krema (küçük paketlerden)
- 2 adet yumurta sarısı
- 200 Gr. labne peyniri
- 3 tepeleme yemek kaşığı un
- 3 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı vanilya ekstresi ya da 1 paket vanilya şekeri
Önce tiramisunun kremasını hazırlamalıyız. 2 yumurta sarısı, vanilya ve toz şekeri çırpın. Üzerine 400 ml süt, 200 ml krema ve unu ekleyip iyice çırpın, daha sonra devamlı karıştırarak bu kremayı pişiriniz. Kremanız koyulaşınca (volkan gibi büyük kabarcıklar çıkıyor) dibini tutturmadan altını kapatıp, çırpmaya devam ediniz. Hafif soğuyunca labne peynirini ilave ediniz. Kremada hiç topak kalmaması gerekmektedir.
Kremanın kapağını kapatıp geniş ve derin bir kapta kahveli karışımı hazırlamalıyız.
Eğer espresso kullanacaksanız 1 su bardağı sıcak espressoya; espresso kullanmayacaksanız 1 su bardağı sıcak suya 1 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı granül kahve ( benim tercihim nescafe gold) ve 3 yemek kaşığı kahluayı (isteğe bağlı) ekleyip, şeker eriyinceye kadar karıştırınız.
Kedi dillerini kahveli karışıma hızlıca daldırıp tiramisuyu yapmayı planladığınız kaba bir sıra diziniz. (Ben genelde kelepçeli kalıp kullanmaktayım. Servis yapmayı planladığım tabağa kelepçeli kalıbı yerleştirip, tiramisuyu 3 kat olarak yapıyorum.)
Üzerini hazırladığınız krema ile kaplayıp tekrar kedi dillerini diziniz.
En üste kalan kremayı güzelce yayıp, bir gece buzdolabında bekletiniz.
Ertesi gün servis yapmadan önce üzerini kakao ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş çikolata ile kaplayıp, afiyetle yiyiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder