15 Eylül 2013 Pazar

Kışlık Domates

Sonbahar geldiğine göre kış hazırlıklarına başlayalım. Domatesin en bol ve ucuz olduğu bu mevsimde bütün kış boyunca makarnalara, pizzalarda, kızartmalarda ya da yemeklerde kullanacağımız domates sosu hazırlayacağız..
Bugün dünya üzerinde, hazır gıdalara koruma, renklendirme, tat vermek amacı ile çeşitli katkı maddeleri ilave edilmektedir. Bu katkı maddelerinin vücudumuza zarar verdiğini  biliyoruz
Buna rağmen, yasal olarak kullanılmaktadır. En acısı ise üreticilerin ürünlerinde kullanmaya devam ettikleri gibi bizler de sorumsuzca tüketmeye devam ediyoruz.
Sağlığımızı korumak için  katkı malzemeleri olmadan kışlık yiyeceklerimizi evlerimizde hazırlamalıyız.
Peki konserve yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Konserve yaparken, daha önce kullandığınız veya yeni aldığınız kavanozların tamamını bulaşık makinasında yıkayınız.
Kavanozlara sıcak domatesleri doldurmak en zahmetli iştir. 

Kavanozları doldururken ellerinizi yakmamak için kavanozları tutarken, mutlaka fırın eldiveni veya kalın bez kullanınız. 

Herhangi bir problemle karşılaşmamak ve zahmetlerinizin boşa gitmemesi için önceki yıl kullandığınız kapakları kullanmayınız. Tüm züccaciye ve marketlerde satılan yedek kapaklardan alıp kullanınız. 

Kavanozun kapağını sıkıca kapadıktan sonra, bir mutfak havlusuyla kavanozu tutarak ters çeviriniz. Soğuyana kadar kavanozların ters durması gerekmektedir. Garantiye almak için ertesi güne kadar bekletmenizde fayda var.

Kavanozları düzelttiğinizde sızıntı yok ise konserveniz tamam demektir.

MALZEMELER: 
10 kg Domates ( Kırmızı etli domates)
2 yemek kaşığı kaya tuzu
2 yemek kaşığı zeytinyağı ·
1 yemek kaşığı toz şeker
9-10 adet 720 cclik cam kavanoz ·
YAPILIŞI: ·
Derin bir kaseye ince bir süzgeç oturtunuz. Domatesleri güzelce yıkayıp, domatesin göbeğindeki sap kısmını sivri uçlu bir bıçak ile kesiniz.
Domatesleri kaseye hafifce sıkıp, rondodan geçiriniz. 

İpucu : Kasede biriken domates sularını marketlerde satılan buz torbalarına doldurup, derin dondurucuda saklayabilir, soğuk kış günlerinde miss gibi domates çorbası yapabilirsiniz.
 Geniş bir tencereye çekilmiş domatesleri, tuz, şeker ve zeytinyağını ekleyip ara sıra karıştırarak pişirmeye başlayınız.
Sosun üzerinde oluşan köpüklerini alınız. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, 25-30 dakika daha pişiriniz. 
Temiz ve kuru cam kavanozlara sıcakken doldurarak, kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp, kalan havanın çıkması için 1 gece, resimde görüldüğü gibi ters çevirerek bekletiniz. 
İpucu : Menemen yapmak isterseniz, aynı ölçüleri kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken, domatesin kabuklarını soyup doğrayarak içine sivribiber ekleyerek aynı şekilde pişirmek. Pişirme süresini daha uzun tutarak koyulaşmasını sağlamayı unutmayınız.

İpucu:,Biber, sarımsak, fesleğen ya da kekik ekleyerek değişik soslar hazırlayabilirsiniz.  Sos yaparsanız, pişirme süresini uzatarak suyunu çektirmeyi unutmayınız. 

Kavanozları serin ve karanlık bir yerde saklayınız. 
Kullanmaya başladığınız  kavanozları açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz.

Afiyet olsun.



10 Eylül 2013 Salı

Tiramisu




Tiramisu bir İtalyan tatlısı olup, biz Türkler bu tatlıyı kendi damak tadımıza uygun olarak yeniden yaratmışız diyebiliriz.  

 Bu tarifi 20 yıldan fazla bir süredir yapmaktayım. Ufak tefek değişiklik ve eklemelerle en mükemmel halini almış bulunmaktadır. 
Türkiye'de  Tiramisu pasta tabanı ya da kedi dili (ladyfingers)  ile yapılmaktadır. Benim favorim kedi dili (ladyfingers) ile yapılanı. Kedi dilini nereden bulurum diye düşünmenize de gerek yok. Tüm marketlerden kolayca bulabilirsiniz. Gelelim tarifimize.

Malzemeler:

  • 1 paket kedi dili - 24 adet (ladyfingers)
  • 1 su bardağı sıcak su ( (1 su bardağı koyu espresso içine granül kahve atarsanız tadı daha yoğun ve lezzetli oluyor)
  • İsteğe bağlı olarak 3 yemek kaşığı rom, viski ya da benim tercihim Kahlua
  • 2 çorba kaşığı Granül Kahve 
  • 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • Üst süslemesi için 2 çorba kaşığı kakao ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş çikolata

Kreması  için
  • 400 ml süt 
  • 200 ml  şekersiz krema (küçük paketlerden) 
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 200 Gr. labne peyniri
  • 3 tepeleme yemek kaşığı  un
  • 3  tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı vanilya ekstresi ya da 1 paket vanilya şekeri

Yapılışı

Önce tiramisunun kremasını hazırlamalıyız. 2 yumurta sarısı, vanilya ve toz şekeri çırpın. Üzerine 400 ml süt, 200 ml krema ve unu ekleyip iyice çırpın, daha sonra devamlı karıştırarak bu kremayı pişiriniz.  Kremanız koyulaşınca  (volkan gibi büyük kabarcıklar çıkıyor) dibini tutturmadan altını kapatıp, çırpmaya devam ediniz. Hafif soğuyunca labne peynirini ilave ediniz. Kremada hiç topak kalmaması gerekmektedir. 

Kremanın kapağını kapatıp geniş ve derin bir kapta kahveli karışımı hazırlamalıyız. 
Eğer espresso kullanacaksanız 1 su bardağı sıcak espressoya; espresso kullanmayacaksanız 1 su bardağı sıcak suya 1 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı granül kahve ( benim tercihim nescafe gold) ve 3 yemek kaşığı kahluayı (isteğe bağlı) ekleyip, şeker eriyinceye kadar karıştırınız.


Kedi dillerini kahveli karışıma hızlıca daldırıp tiramisuyu yapmayı planladığınız kaba bir sıra diziniz. (Ben genelde kelepçeli kalıp kullanmaktayım. Servis yapmayı planladığım tabağa kelepçeli kalıbı yerleştirip, tiramisuyu 3 kat  olarak yapıyorum.)


Üzerini hazırladığınız krema ile kaplayıp tekrar kedi dillerini diziniz. 


En üste kalan kremayı güzelce yayıp, bir gece buzdolabında bekletiniz. 


Ertesi gün servis yapmadan önce üzerini kakao ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş çikolata ile kaplayıp, afiyetle yiyiniz.