10 Haziran 2014 Salı

Vişne Reçeli

Uzun süren bulutlu ve yağmurlu havaların ardından nihayet yaz geldi. Yağmurlar bitmek bilmeyince aklıma G.G. Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık adlı kitabında 4 yıl süren yağmurlar gelmedi değil.

Havalar ne soğuk ne sıcak, yağmurun bereketi ile etrafımız yemyeşil ve bahçede iğde, ıhlamur ve gardenya kokuları birbirine karışıyor.

Bahçenin tadını çıkarıyor, hafta içi her sabah kahvemi yapıp, kulaklıklarımı takıp mis gibi havayı içime çekip, işe gitmek için servis beklerken mis gibi kokan bahçede keyifle kahvemi yudumluyorum.

Her ne kadar hafta içi evde kahvaltı yapamasam da hafta sonları acısını çıkarıyorum. Yaz da geldiğine göre artık bilumum meyvelerin reçellerini yapıp sofralarımıza lezzet katabiliriz.

En sevdiğim reçellerden biri de vişne reçelidir. Ben de bahçeden pamuk ellerimizle topladığımız vişneler ile reçel yaptım. Tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.

Püf noktalarını belirtmek gerekirse;
1- Reçeli derin tencerede kaynatınız
2- Kaynadıkça oluşan köpükleri kevgir ile alınız
3- Çok tatlı reçel istiyorsanız vişne reçelinde 1 kg vişneye 1.5 kilo şeker kullanabilirsiniz. Ancak, pancar şekeri kullanırsanız zaten biraz daha tatlı oluyor. Kullandığınız şekerin niteliğine göre şeker oranınızı ayarlayınız.

Gelelim yapılışına zamanlamaya ve ölçülere birebir uyarsanız kıvamını tutturmamanıza imkan yok.

Malzemeler :
1 kg vişne
1 kg toz şeker (pancar şekeri)
1/2 su bardağı su
1/2 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı :

Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp (Vişne çekirdeği çıkaran özel aletler satılıyor), şekeri üzerine serpin. 

24 saat oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra 1/2su bardağı suyu ekleyip altını açın. Kaynayınca orta ateşe alıp 15 dakika kaynatın. 


15. dakikanın sonunda vişneleri kevgirle derin bir kaba alıp, şerbetini 15 dakika daha kaynatın. 1/2 limon tuzu ile kenara aldığınız vişneleri kaynayan şerbete ekleyip, orta ateşte 15 dakika daha kaynatın.


Ben 350 cc'lik kavanozlar kullandım. Sıcakken kavanozlara doldurup, kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin.

Böylece reçellerinizin ömrü daha uzun olur.

Ertesi gün  kavanozlarda sızıntı yoksa reçelleriniz dolaba kaldırabilir ya da afiyetle yiyebilirsiniz.